I McQueen i dragulji i Central Park, sve u jednom danu

Loš sam bloger ovih dana, znam.

Prije dva tjedna (da, dva tjedna!!) spremile smo se mi ženske u jedan pravi ženski izlazak. Malo muzeji, malo shopping, malo ručak, malo kino. Bilo je za očekivati da bude lijep dan, ali ispao je još i beskrajno bolji.

Prva postaja bio je Cooper-Hewitt, National Design Museum. Meni tematikom, naravno, jedan od dražih muzeja. Ovaj put me privukla sama izložba, Set in Style: The Jewelry of Van Cleef&Arpels, ali me ujedno zanimala i njihova iPad aplikacija i integracija iste u izložbu.

Čistu peticu odmah na početku su zaslužili knjižicom za klince. Jedan od “zadataka” bio je scavenger hunt: traženje detalja s fotografija na izlošcima. To ja oduvijek radim s Mimi u muzejima jer nema goreg nego djece kojima je dosadno i onda divljaju po galerijama ili plaču. Sad kad je veća je naravno to sve lakše jer počinje sama cijeniti umjetnost i meni je posebni užitak vidjeti meni dobro poznata (a i nepoznata) djela iz njene perspektive.

Aplikacija je elegantno odrađena, nije bilo ni sumnje. (Ako nemate iPad, možete pogledati microsite.) Grafički je savršena, a i besprijekorno je integrirana s društvenim medijima.

Ne može se gledati nakit bez da se izaberu favoriti, kakve bi mi to žene bile da je drugačije?! Ovu tijaru princeze Grace odabrala je Mimi. Pogledavši je kasnije na iPadu postalo je po ne znam koji put kristalno jasno zbog čega je neprocjenjivo vidjeti umjetnost uživo. Uz sve detalje moderne digitalne fotografije visoke rezolucije, ništa ne može dočarati refleksiju svjetlosti na bezbroj ploha dijamanata.

Muzej ima i divan vrt u kojem inače volimo sjediti i kontemplirati smisao života, no ovaj put se pripremala rođendanska proslava pa smo preskočile meditaciju. I uputile se umjesto toga u Central Park.

Sad, ja sam živjela tek nekoliko blokova od Central Parka i u njemu provela gotovo svaki vikend u to doba. Ali sve i da sam živjela na klupi u parku, meni on nikad ne bi dosadio. Što je velik pa se može svaki put na nekoliko sati u drugi dio zapravo i nije ključno. Ja se uvijek vraćam mojim favoritima, a Reservoir je visoko na listi istih.

Kratka šetnja i već smo bile uz sjeverno krilo Metropolitana.

Kao i uvijek, morale smo pozdraviti vjeverice na brončanoj ogradi Ancient Playground. Čarobno je kako klinci neke stvari nauče i zapamte i to postane zauvijek dio njihovog doživljaja. Sigurna sam da će Amelia, kad bude za 30 godina išla u Met, prvo proći uz ovu ogradu da vidi vjeverice…

Onda smo već bile malo umorne od šetnje pa smo sjele na klupe ispred muzeja. Dan je počeo malo oblačno i tmurno, ali već do 11 je to bio pravi ljetni dan.

U planu su bile dvije izložbe, Alexander McQueen i Anthony Caro. Nije da nas ostatak nije zanimao, ali s 190,000 kvadratnih metara izložbenog prostora, treba se unaprijed odlučiti što je realno za vidjeti u nekoliko sati.

Temple of Dendur je meni uvijek prva postaja u Metu od moje prve posjete muzeju prije 14 godina.

Nije teško vidjeti zašto mi je ovo favorit.

Iako imam već valjda 4GB fotki muzeja, ni ovaj put nisam mogla propustiti priliku…

Onda je, naravno, bilo vrijeme za Alexander McQueen: Savage Beauty. Red je okrutno dugačak, čeka se i do četiri sata. Mi smo iskoristile beneficiju članstva u muzeju i ušetale direktno na izložbu. Bilo mi je malo neugodno radi toga, ali jednom kad sam ugledala haljine zaboravila sam na svijet oko sebe.

Fotografiranje nije bilo dozvoljeno, kao što nikad nije za izložve ove vrste. Zato smo si mi kupile knjigu. I inače kupujem kataloge izložbi koje me se dojme, ali ovo nije katalog. Ovo je ilustrirana enciklopedija života jednog od najtalentiranijih dizajnera ikad. Barem po mom mišljenju.

Iz knjige vam mogu pokazati koji su nam bili favoriti. Amelia je odabrala Sarabande haljinu.

Meni pak je favorit bila Widows of Culladen haljina uz koju je i hologram Kate Moss u njoj. Čarobno!!

Kao i svake godine, na krovu Metropolitana je izložba skulpture, a ovaj put je to jedan on najprepoznatljivijih umjetnika vanjskih prostora New Yorka: Anthony Caro on the Roof.

S ovim predivnim pogledom na grad preko krošnji Central Parka završile smo posjetu muzeju i uputile se na ručak.

6 thoughts on “I McQueen i dragulji i Central Park, sve u jednom danu

Leave a Reply